Starta företag i Sverige

Vi hjälper dig att välja rätt företagsform utifrån dina behov. Hos oss får du stöd – från registrering till allt runt omkring som krävs för att komma igång på rätt sätt i Sverige.

Hjälp med att starta företag i Sverige

Att starta en verksamhet är en utmaning för många nya entreprenörer i Polen – och ännu mer när det sker i Sverige. För att möta behovet hos polska företag har vi tagit fram en tjänst som är helt anpassad efter deras specifika situation. Vår polska redovisningsbyrå i Sverige erbjuder heltäckande stöd för dig som vill starta företag. Vi har full koll på svenska regler och hjälper dig steg för steg genom hela registreringsprocessen.

Att inte känna till det svenska regelverket – som skiljer sig från det polska – tillsammans med språkbarriären, kan bli ett stort hinder för polska entreprenörer. En svensk redovisningsbyrå som arbetar med polska kunder är därför en trygg lösning när du ska ta de första stegen på den svenska marknaden.

 

Företagsformer i Sverige

I Sverige finns flera olika juridiska former att välja mellan, beroende på vilken typ av verksamhet du vill driva:

Enskild firma (enskild näringsidkare) – en enkel företagsform där du inte behöver något startkapital eller medgrundare. Du ansvarar för företagets ekonomi med din privata egendom och företaget är inte en juridisk person.

Aktiebolag (Aktiebolag, AB) – ett aktiebolag är en juridisk person och ägarna har inget personligt ansvar för företagets skulder. Det är en av de mest populära företagsformerna i Sverige.

Enkelt bolag (enkelt bolag) – en form där två eller flera personer driver verksamhet tillsammans utan att bilda en juridisk person. Alla delägare ansvarar med sin egen ekonomi.

Handelsbolag (Handelsbolag, HB) – en juridisk person där företaget är bokföringsskyldigt och måste lämna årsredovisning.

Kommanditbolag (Kommanditbolag, KB) – en variant av handelsbolag där minst en delägare endast ansvarar för sin insats. Även denna form kräver årlig redovisning.

Filial (filial) – tack vare lagen om utländska filialer är det möjligt att driva en svensk filial till ett polskt företag. Filialen följer svensk lag men är inte en separat juridisk person. Ett krav är att utse en filialchef som även är firmatecknare samt att ha separat bokföring i Sverige.

Andra, mer ovanliga företagsformer är ekonomisk förening (ekonomisk förening), stiftelse (stiftelse) och Europabolag (Europabolag). Vi hjälper dig att välja den form som bäst passar din verksamhet och dina mål.

Vem kan starta företag i Sverige?

Att registrera företag i Sverige är inte detsamma som att göra det i Polen. Det svenska myndighetsspråket är ofta komplicerat, även för dem som talar svenska på samtalsnivå. Därför är det klokt att ta hjälp av en redovisningsbyrå som vet exakt vilka krav som gäller och hur du går till väga på rätt sätt.

Eftersom Polen tillhör både EU och EES kan polska medborgare utan hinder starta företag i Sverige – förutsatt att de har ett giltigt uppehållstillstånd och kan försörja sig själva. Uppehållstillståndet utfärdas av Migrationsverket och gäller i fem år. Efter det gör myndigheten en ny bedömning av företagets ekonomi och kan antingen förlänga eller avslå fortsatt uppehåll.

Hur startar man företag i Sverige?

Att komma igång med ett företag i Sverige innebär tre viktiga steg:

  1. Välj företagsform – Vi hjälper dig att välja rätt form baserat på din verksamhet och framtidsplaner. De olika alternativen finns beskrivna ovan.
  2. Registrera företaget hos Bolagsverket – För enskild firma är detta inte ett krav, men det rekommenderas för att skydda ditt företagsnamn.
  3. Anmäl företaget till Skatteverket – Här registrerar vi dig för F-skatt (företagsskatt) och moms (Momsregistrering). Om du ska ha anställda registrerar vi dig även som arbetsgivare. Om du redan är anställd någon annanstans behöver du FA-skatt (en kombination av F-skatt och A-skatt).

Vilka skyldigheter har du som företagare i Sverige?

Att driva företag i Sverige innebär att du måste följa landets lagar och sköta vissa formella skyldigheter. Hit hör bland annat:

  • Ha ett svenskt bankkonto – Det används för att hantera företagets ekonomi och är särskilt viktigt för bolagsformer som kräver insatt aktiekapital. Med ett personnummer kan du ofta öppna kontot online.
  • Registrera företaget i rätt register – Till exempel Bolagsverket, Skatteverket (för moms och arbetsgivarregistrering) samt Försäkringskassan.
  • Deklarera och betala skatter i tid – Detta inkluderar preliminärskatt, moms och arbetsgivaravgifter om du har anställda.
  • Ha kontroll på företagets affärer – Genom att övervaka betalningar och inkomster håller du din ekonomi i ordning, undviker missförstånd och är väl förberedd vid eventuell kontroll från Skatteverket.
  • Uppdatera dina företagsuppgifter – Om något ändras (adress, bolagsform, verksamhet osv.) måste du uppdatera det hos alla relevanta myndigheter, inklusive Skatteverket och din bank.

Vi hjälper dig att starta företag i Sverige

KAM Redovisning AB, med säte i Sverige, erbjuder stöd till polska företagare genom hela processen. För att bedriva verksamhet lagligt i Sverige krävs registrering för F-skatt (företagsskatt) och moms. Vi hjälper även till med kontakter med Försäkringskassan – den svenska motsvarigheten till ZUS – för dig som kommer att betala sociala avgifter i Sverige.

Digitalt och personligt sedan 2004

  • Fullservice på riktigt

    Med vår breda kunskap och långa erfarenhet erbjuder vi ett stort utbud av tjänster som täcker alla dina behov. Vi använder oss av moderna, digitala systemlösningar som automatiserar processer. Detta gynnar dig som kund då vi får mer tid till att ge dig stöd och kvalificerad rådgivning.

  • Väx med oss

    Er framgång är vår framgång, därför är vårt absoluta fokus att fortsätta hjälpa våra kunder att växa och utvecklas. Vår vision är att skapa värde i alla led, för våra kunder, leverantörer och medarbetare.

  • Bra redovisning bättre resultat

    Vi fokuserar på redovisningen. Du fokuserar på kärnverksamheten. Tillsammans når vi resultat.

Denna webbplats använder cookies
Integritetspolicy OK